Jame Meubelen

  • Jame Meubelen
  • Jame Meubelen
  • Jame Meubelen
  • Jame Meubelen
  • Jame Meubelen

Jame Meubelen

“Met Isah software gaan orders direct door naar de productieomgeving. We hebben de verwerkingstijd van bestellingen kunnen halveren!”

Jame Meubelen halveert de verwerkingstijd van bestellingen dankzij Isah

Jame Meubelen produceert al ruim dertig jaar moderne modieuze zitmeubelen. De modellenmakers vertalen ideeën van opdrachtgevers als Trendhopper, Morres Meubelen, Piet Klerkx en anderen in modern zitmeubilair. Vanaf de start in een ‘kippenschuur’ heeft het bedrijf zich met exclusief zitmeubilair in de kijker gespeeld van toonaangevende woonwinkels. “Na enkele jaren verhuisden we naar een groter pand verhuisd in Wijchen en sinds drie jaar zijn we gevestigd op deze ruime locatie in Druten”, zegt directeur Wendy Romijnders van Jame Meubelen. In een grote moderne productieomgeving produceert Jame zitmeubels die voldoen aan de strenge eisen van de opdrachtgevers. Om een toonaangevende meubelproducent te blijven, wil Jame Meubelen groeien en dat met de huidige 48 medewerkers. Een efficiëntieslag in automatisering moet ook hieraan bijdragen.

Eén pakket voor productie én administratie

De productiehal in Druten was al op groei voorbereid, maar de automatisering liep op zijn eind en was aan vervanging toe. Kenmerkend voor Jame Meubelen is dat het gehele productieproces pas start na een order van een opdrachtgever. Deze orders hebben vaak allerlei varianten: verscheidene maten, verschillende materialen en al dan niet voorzien van allerlei extra’s. Met ook nog eens mogelijkheden die elkaar vereisen of uitsluiten: een materiaal dat automatisch tot een bepaalde kleur leidt of dat juist niet in een bepaalde kleur geleverd kan worden. Om dit in goede banen te leiden, moet Jame Meubelen kunnen vertrouwen op een softwarepakket voor de productie én administratie.

Betere procesbeheersing

Voor de productieomgeving en de administratie gebruikte de meubelproducent nog afzonderlijke IT-systemen. Die draaiden nog onder DOS. “Het werkte wel maar was niet gebruiksvriendelijk”, zegt Coen van de Laar, hoofd administratie en verantwoordelijk voor de ICT. “Ik moest twee systemen bijhouden. Daarnaast hield de ondersteuning van het productiepakket op.” De meubelproducent moest dus op zoek naar een nieuwe oplossing. Met als eis dat het systeem zowel de productieomgeving als de administratie aan moest kunnen. Daarnaast diende het systeem de groeiambitie te kunnen faciliteren en zorgen voor een betere procesbeheersing. “We willen bij bottlenecks in het productieproces direct kunnen ingrijpen”, vertelt Romijnders. Mocht er iets niet goed gaan, dan moeten we er direct achterkomen. Niet zoals met het vorige systeem op het laatste moment,als de afmonteerders het product compleet wilden maken. Gelukkig is het niet vaak voorgekomen, want we monitoren zeer nauwkeurig het productieproces. Maar het is wel zo dat te veel informatie in het hoofd van de productieleider zat en niet in een systeem. Bij zijn afwezigheid, ontbrak het overzicht.”

Fouten voorkomen

Na een zorgvuldige voorbereiding is Jame Meubelen op advies van Datamex uitgekomen bij Isah software. “We hebben positieve verhalen gehoord van een collega-meubelproducent die met Isah werkt”, motiveert Van de Laar de keuze. “Vooral de ervaringen met de productconfigurator spraken ons aan. Eenmaal ingericht kan de administratie de gewenste stoffen en poten invoeren. De order gaat vervolgens direct door naar de productieomgeving. Zo zijn we in staat de tijd tussen de binnenkomst van een order en de bevestiging bij de klant te halveren. Daarnaast helpt de productconfigurator fouten te voorkomen.”

Minimum aan administratieve handelingen

Met de productconfigurator kan Jame Meubelen voor alle varianten een overzichtelijk calculatie- en prijzensysteem vastleggen met een minimum aan administratieve handelingen. Op het moment dat een bestelling wordt ingegeven, loopt de productconfigurator verschillende mogelijkheden automatisch af. Vervolgens selecteert de productieleider de keuzes van de klant. Omdat alle mogelijkheden zijn ingesteld, wordt er niets over het hoofd gezien. De mogelijke combinaties, voorzien van de juiste verkoopprijs en eventuele levertijden, neemt de productconfigurator mee in de berekening. Dit schept duidelijkheid voor zowel Jame Meubelen als de opdrachtgever.

Perfecte samenwerking

Wendy Romijnders en Coen van de Laar zijn in hun nopjes met de technische mogelijkheden van Isah. Maar minstens net zo belangrijk is het contact met Datamex, de implementatiepartner. “De samenwerking loopt perfect”, zegt Van der Laar enthousiast. “Ze hebben echt verstand van de meubelbranche en weten wat ons bezighoudt. Daardoor kunnen ze onze wensen en eisen moeiteloos vertalen naar oplossingen. Dat is doorslaggevend geweest om voor Isah te kiezen.” In de productconfigurator van Isah heeft Jame Meubelen een oplossing gevonden die de lijfspreuk ‘Jame maakt uw meubelen mee’ meehelpt hoog te houden. Nu en in de toekomst. Meer info over Isah treft u op www.isah.com.

Over Jame Meubelen

Bedrijfsgrootte: 30 medewerkers
Internetsite: http://www.jame.nl