Vorige item Volgende item

Zo maakt u cryptolockers kansloos

  • Zo maakt u cryptolockers kansloos

Zo maakt u cryptolockers kansloos

Blog van Antal Janssen, Manager Business Services

Cryptolockers verspreiden zich als een olievlek door bedrijfsnetwerken. Corrupte bestanden kunnen uw organisatie zelfs de kop kosten. Hoe wapent u zich tegen deze cybercriminaliteit? Onze security-expert Antal Janssen praat u bij.

Bijna failliet door cryptolocker
Laatst belde een klant die bijna zijn faillissement kon aanvragen na een besmetting. De locker had zich een weg gebaand door alle bedrijfskritische informatie en bereikte de back-up. Gevolg: de data van een compleet boekjaar weg. Gelukkig vond hij een kopie van een jaar oud en kon zijn bedrijf nog net op tijd worden gered. Dit is helaas niet het enige spookverhaal. Per week bellen zeker twee tot drie klanten ons die te maken krijgen met cryptolockers. Cybercriminelen verdienen er bakken met geld mee. Een beetje geslaagd ‘project’ levert zo’n 300 miljoen dollar op.

Bekijk hier een video over Cryptolockers.

Alert op verdachte e-mails
Honderd procent garanties geven kan natuurlijk nooit. Maar we hebben vanuit Datamex een strategie ontwikkeld om het risico tot een minimum te beperken. Dit begint bij bewustwording. Zo’n tachtig tot negentig procent van de cryptolockers dringt via e-mail binnen. Vaak gaat het om schimmige spookmails uit naam van bijvoorbeeld een creditcardmaatschappij of pakketdienst. Of u even iets wilt controleren via een meegestuurde link. En ja, dan happen de meesten natuurlijk. Zonder dat u er erg in heeft, activeert u de cryptolocker. Stel uzelf altijd de vraag: is het aannemelijk dat de inhoud van deze mail klopt? Bij twijfel: nooit links in de e-mail openen, raadpleeg een collega of bel ons voor advies.

Back-up in de cloud
Naast trainingen in bewustwording adviseren we om dagelijks - of soms meerdere keren per dag - back-ups in de cloud te maken van de meest bedrijfskritische informatie. Maak ook van minder gevoelige data elke dag een back-up die fysiek gescheiden blijft van het netwerk. De verhalen dat namelijk ook de kopie besmet raakte, zijn helaas bij ons bekend. We raden verder aan om regelmatig een back-up van de complete netwerkwerkomgeving te maken. Ook nu geldt: gescheiden van het netwerk bewaren. De securitybedrijven zitten natuurlijk ook niet stil. We implementeren wekelijks software die het gedrag van cryptolockers herkent en signaleert. Maar wie is wie een stap voor? Dat blijft een spel tussen cybercrimineel en software-ontwikkelaar.

Vrijblijvend adviesgesprek
We willen u helpen om uw netwerk zo veilig mogelijk te houden. Onze adviseurs komen graag bij u langs voor een vrijblijvend adviesgesprek. Maak een afspraak via ajanssen@datamex.nl of bel (076) 573 0730. Reageren via Twitter kan ook: @antaljanssen.