Vorige item Volgende item

#Windows 8: integratie 2.0?

  • #Windows 8: integratie 2.0?

#Windows 8: integratie 2.0?

Blog Jasper Siegmund, Software Engineer bij Datamex

Hoewel ik je normaal gesproken meeneem in de wondere wereld die SharePoint heet, wil ik dit keer een klein uitstapje maken. Mijn oog viel namelijk op dit ogenschijnlijk weinig zeggende bericht op Tweakers: Microsoft wil patent op integratie pc, smartphone en tablet. Zoals uit de reacties onder het bericht al blijkt heeft lang niet iedereen door wat voor impact dit patent op je dagelijkse leven kan hebben. Daarom wil ik in dit blog uitleggen waarom ik heel erg benieuwd ben naar Microsoft’s Windows 8.

Incompatibel

Vanuit de historie zijn er binnen ‘de IT’ verschillende kampen. Dat gaat terug tot in de tijd waarin Apple’s Macintosh concurreerde met IBM. Apple gebruikte een eigen besturingssysteem voor hun computer. IBM kreeg voornamelijk hulp van Microsoft en met die combinatie won Windows uiteindelijk grotendeels de strijd. Daarna heeft die geschiedenis zich vaker herhaald. Zo waren er verschillende browsers die maar matig compatibel met elkaar waren (herinnert u zich Netscape nog?). Meer recent kunnen we wijzen naar de besturingssystemen op telefoons; Apple, Google en Microsoft hebben allemaal hun eigen systeem. En die systemen zijn uiteraard volledig incompatibel met elkaar.

Incompatibiliteit = onafhankelijkheid

Al die systemen hebben één ding gemeen: ze zijn incompatibel. Een Windows applicatie draait niet (zomaar) op een Mac en vice versa. En hoe graag we ook zouden willen; er is geen standaard af te spreken waar iedereen zich aan wil houden en waar iedereen zich in kan vinden. Dat is maar goed ook, want dit zou creativiteit, onafhankelijkheid en dus innovatie in de weg staan. Maar wat me altijd wel heeft verbaasd is de moeite die fabrikanten soms hebben om hun eigen producten onderling af te stemmen, zelfs al draaien ze op hetzelfde besturingssysteem. Een Windows laptop en een Windows pc zijn twee apparaten. Hoe krijg je een webpagina van het ene apparaat naar het andere zonder al teveel moeite?


Windows = Windows

Microsoft gaat nu met Windows 8 een poging doen om hun besturingssyteem op ieder hardware niveau uit te rollen. Vanaf Windows 8 is de kern van het besturingssysteem geschikt voor alle apparaten. Pc laptop, tablet en smartphone; Windows is Windows, op welk apparaat je het ook gebruikt. Maar wat schiet je daar nu precies mee op? In principe nog niet zoveel, totdat je het aangevraagde patent van Microsoft erbij gaat halen. Dit patent stelt namelijk dat applicaties gebruik kunnen maken van een centrale synchronisatie dienst om hun status over verschillende apparaten te synchroniseren. Hierdoor kan software zichzelf “verplaatsen” tussen je verschillende apparaten. Misschien is dat nog wat vaag, laat me een paar voorbeelden geven om dit te illustreren.


Voorbeelden

Stel dat je eind van de dag een PDF aan het lezen bent op je pc op de zaak. Het is tijd om naar huis te gaan, je besluit om de rest van de PDF thuis nog even door te nemen. Na het eten ga je op de bank zitten, pakt je tablet erbij en leest verder op precies dat punt waar je eerder gebleven was. Zonder dat je daar iets voor hoeft te doen.

Gebruik je Twitter? Dan ken je ook vast Tweetdeck of soortgelijke apps. Installeer je Tweetdeck op zowel je pad als je telefoon, dan moet je 2x door dezelfde tweets heen scrollen omdat de 2 apps niet met elkaar in verbinding staan. Onhandig!

Een collega stuurt je via Lync een linkje naar een interessant artikel. Je hebt alleen je telefoon bij je en ziet het berichtje; het artikel is veel te lang om op je telefoon door te lezen. Met een eenvoudige actie verplaats je je browserscherm van je telefoon naar je laptop. Wanneer je weer terug achter je scherm zit, kun je het artikel nu op ware grootte lezen.

En stel je voor dat je straks Windows 8 op je tv hebt draaien en met een swipe beweging het YouTube filmpje vanaf je pad naar je tv verplaatst om het in HD te kunnen bekijken!


Conclusie

Bovenstaande zijn slechts wat voorbeelden van de mogelijkheden die Windows gaat bieden. Of dit alles in de eerstvolgende versie al werkt valt te bezien; er vallen vaak features af omwille van de tijdsdruk. Maar een ding staat vast: het besturingssysteem wordt straks op alle Microsoft apparaten toegepast, waarmee de integratiemogelijkheden vrijwel eindeloos worden. En het ontwikkelen van applicaties wordt alleen maar eenvoudiger aangezien je straks maar één applicatie hoeft te ontwikkelen die op zowel PC, tablet als smartphone kan werken. Dat noem ik nou compatibel! Windows 8: ik ben reuze benieuwd.

Meer weten? Vraag naar: